Πλεονεκτήματα Hot Yoga: Γεγονότα που υποστηρίζονται από την επιστήμη και συμβουλές ασφάλειας

Home » Review » Yoga Basic » Πλεονεκτήματα Hot Yoga: Γεγονότα που υποστηρίζονται από την επιστήμη και συμβουλές ασφάλειας

Πλεονεκτήματα Hot Yoga: Γεγονότα που υποστηρίζονται από την επιστήμη και συμβουλές ασφάλειας

Η καυτή γιόγκα έχει γίνει μια δημοφιλής άσκηση τα τελευταία χρόνια. Προσφέρει πολλά από τα ίδια οφέλη με την παραδοσιακή γιόγκα, όπως μείωση του στρες, βελτιωμένη δύναμη και ευελιξία.

Όμως, με τη θερμότητα που αυξάνεται, η καυτή γιόγκα έχει τη δυνατότητα να δώσει στην καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς σας μια ακόμη μεγαλύτερη, πιο έντονη προπόνηση.

Σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επωφεληθείτε από την καυτή γιόγκα; Αυτό το άρθρο θα εξετάσει πιο προσεκτικά τι μπορεί να κάνει αυτή η προπόνηση που προκαλεί ιδρώτα για εσάς και πώς μπορείτε να ξεκινήσετε.

Τι είναι η καυτή γιόγκα;

Μπορεί να ακούσετε τους όρους «hot yoga» και «Bikram yoga» που χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Το Bikram yoga, που αναπτύχθηκε από έναν γιόγκι που ονομάζεται Bikram Choudhury, γίνεται σε ένα δωμάτιο που θερμαίνεται στους 105 ° F (41 ° C) με 40% υγρασία. Αποτελείται από 26 πόζες και δύο ασκήσεις αναπνοής που γίνονται με την ίδια σειρά σε κάθε τάξη. Οι συνεδρίες γιόγκα Bikram διαρκούν συνήθως 90 λεπτά.

Η καυτή γιόγκα, από την άλλη πλευρά, σημαίνει απλώς ότι το δωμάτιο θερμαίνεται πάνω από την κανονική θερμοκρασία δωματίου. Η θερμότητα μπορεί να ρυθμιστεί σε ό, τι θέλει ο εκπαιδευτής γιόγκα, αν και είναι συνήθως μεταξύ 80 και 100 ° F (27 και 38 ° C).

Οι συνεδρίες καυτής γιόγκα μπορούν να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε ποικιλία από πόζες και ο χρόνος κάθε μαθήματος θα διαφέρει από στούντιο σε στούντιο. Και σε αντίθεση με την Bikram yoga, η οποία είναι πιο ήσυχη, σοβαρή πρακτική, η καυτή γιόγκα συχνά περιλαμβάνει μουσική και περισσότερη αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων της τάξης.

Η Bikram yoga έχει χάσει οπαδούς τα τελευταία χρόνια λόγω ισχυρισμών επίθεσης εναντίον του ιδρυτή της. Ορισμένα στούντιο μπορεί να χρησιμοποιούν τον όρο «καυτή γιόγκα» και όχι «γιόγκα μπικράμ» για να περιγράψουν τις θερμές τάξεις τους. Επομένως, είναι καλή ιδέα να διαβάσετε προσεκτικά τις περιγραφές τάξεων πριν εγγραφείτε.

Ποια είναι τα οφέλη της καυτής γιόγκα;

Ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία δωματίου, τόσο η καυτή γιόγκα όσο και η Bikram yoga στοχεύουν στην χαλάρωση του μυαλού και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Ένα θερμαινόμενο περιβάλλον μπορεί να κάνει την πρακτική της γιόγκα πιο δύσκολη, αλλά μερικά από τα οφέλη μπορεί να αξίζουν τον κόπο, ειδικά αν θέλετε να σημειώσετε πρόοδο σε έναν από τους τομείς που περιγράφονται παρακάτω.

Εάν γίνει σωστά και με ασφάλεια, η καυτή γιόγκα μπορεί να προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

1. Βελτιώνει την ευελιξία

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι το τέντωμα μετά τη θέρμανση των μυών σας είναι ασφαλέστερο από το τέντωμα των ψυχρών μυών.

Επομένως, προκύπτει ότι ένα περιβάλλον σαν ένα καυτό στούντιο γιόγκα μπορεί να κάνει τις στάσεις γιόγκα ευκολότερες και πιο αποτελεσματικές. Η θερμότητα σας επιτρέπει να τεντώσετε λίγο πιο μακριά και να επιτύχετε μεγαλύτερο εύρος κίνησης.

Μια μελέτη του 2013 για το Bikram yoga διαπίστωσε ότι μετά από 8 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στη γιόγκα είχαν μεγαλύτερη ευελιξία στη χαμηλή πλάτη, τους ώμους και τα μπλουζάκια από την ομάδα ελέγχου.

2. Καίει περισσότερες θερμίδες

Ένα άτομο 160 λιβρών μπορεί να κάψει περίπου 183 θερμίδες την ώρα με την παραδοσιακή γιόγκα. Η αύξηση της θερμότητας μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε ακόμη περισσότερες θερμίδες.

Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο , το κάψιμο των θερμίδων μπορεί να είναι τόσο υψηλό όσο 460 για τους άνδρες και 330 για γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας γιόγκα Bikram 90 λεπτών.

Η καυτή γιόγκα, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο έντονη όσο μια συνεδρία Bikram, θα κάψει περισσότερες θερμίδες από μια παραδοσιακή προπόνηση γιόγκα.

3. Χτίζει την οστική πυκνότητα

Η υποστήριξη του βάρους σας κατά τη διάρκεια μιας στάσης γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πυκνότητας των οστών . Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους και τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς η οστική πυκνότητα μειώνεται καθώς μεγαλώνετε.

Μια μελέτη του 2014 για γυναίκες που συμμετείχαν στη γιόγκα Bikram για περίοδο 5 ετών διαπίστωσε ότι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν αυξημένη οστική πυκνότητα στο λαιμό, τους γοφούς και την πλάτη τους.

Αυτό οδήγησε τους συγγραφείς της μελέτης να πιστεύουν ότι το Bikram yoga μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης στις γυναίκες.

4. Μειώνει το άγχος

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στη γιόγκα ως ένας φυσικός τρόπος αντιμετώπισης του στρες.

Μια μελέτη του 2018 για στρες, σωματικά αδρανείς ενήλικες διαπίστωσε ότι ένα πρόγραμμα 16 εβδομάδων καυτής γιόγκα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων.

Ταυτόχρονα, βελτίωσε την ποιότητα ζωής τους που σχετίζεται με την υγεία, καθώς και την αυτο-αποτελεσματικότητά τους – την πεποίθηση ότι έχετε τον έλεγχο της συμπεριφοράς και του κοινωνικού σας περιβάλλοντος.

5. Διευκολύνει την κατάθλιψη

Η γιόγκα είναι γνωστή ως τεχνική που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας , μπορεί επίσης να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Επιπλέον, μια κριτική του 2017 για 23 διαφορετικές μελέτες που επικεντρώθηκαν στη γιόγκα ως θεραπεία για την κατάθλιψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων .

6. Παρέχει καρδιαγγειακή ώθηση

Οι εντυπωσιακές διαφορετικές στάσεις γιόγκα σε υψηλή θερμότητα μπορούν να δώσουν στην καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς σας μια πιο προκλητική προπόνηση από το να κάνετε τις ίδιες πόζες σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 , μόνο μια συνεδρία καυτής γιόγκα αρκεί για να κάνει την καρδιά σας να αντλεί με τον ίδιο ρυθμό με έναν γρήγορο περίπατο (3,5 μίλια ανά ώρα).

Η καυτή γιόγκα αυξάνει επίσης την αναπνοή και το μεταβολισμό σας.

7. Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Ενώ οποιοσδήποτε τύπος άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην καύση ενέργειας και στη μείωση των κυκλοφορούντων επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στην κυκλοφορία του αίματός σας, η καυτή γιόγκα μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 .

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα γιόγκα Bikram βελτίωσε την ανοχή στη γλυκόζη σε ηλικιωμένους ενήλικες με παχυσαρκία, αλλά είχε μικρότερη επίδραση σε νέους, άπαχους ενήλικες.

8. Τρέφει το δέρμα

Η εφίδρωση και πολλά αν είναι ένας από τους κύριους στόχους της καυτής γιόγκα.

Ένα από τα οφέλη της εφίδρωσης σε ένα ζεστό περιβάλλον είναι ότι μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία, φέρνοντας αίμα πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του δέρματος. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει να θρέψει το δέρμα σας από το εσωτερικό.

Συμβουλές ασφαλείας για την Hot Yoga

Εάν είστε σε καλή υγεία, η καυτή γιόγκα είναι γενικά ασφαλής. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους τύπους άσκησης, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις ασφαλείας που πρέπει να θυμάστε.

  • Η αφυδάτωση είναι μια σημαντική ανησυχία με την καυτή γιόγκα. Το πόσιμο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα μάθημα καυτής γιόγκα είναι απαραίτητο. Ένα αθλητικό ποτό χαμηλών θερμίδων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης με ζεστή γιόγκα.
  • Ορισμένες προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε λιποθυμία. Αυτό περιλαμβάνει καρδιακές παθήσεις , διαβήτη, αρτηριακές ανωμαλίες , νευρική ανορεξία και ιστορικό λιποθυμίας .
  • Εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα , μπορεί να είστε επιρρεπείς σε ζάλη ή ζάλη με ζεστή γιόγκα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η καυτή γιόγκα είναι ασφαλής για εσάς.
  • Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν δοκιμάσουν την καυτή γιόγκα.
  • Εάν είχατε στο παρελθόν προβλήματα δυσανεξίας στη θερμότητα , ίσως θελήσετε να κολλήσετε με τη γιόγκα που γίνεται σε κανονική θερμοκρασία.
  • Σταματήστε αμέσως εάν αισθάνεστε ζάλη, ζάλη ή ναυτία. Αφήστε το δωμάτιο και ξεκουραστείτε σε πιο δροσερό περιβάλλον.

Πως να ξεκινήσεις

Εάν δεν έχετε κάνει γιόγκα στο παρελθόν, ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε ένα κανονικό μάθημα γιόγκα πρώτα για να δείτε αν ο εκπαιδευτής και το στούντιο είναι άνετα κατάλληλα για εσάς. Ενώ βρίσκεστε εκεί, ρωτήστε για μαθήματα καυτής γιόγκα και αν υπάρχουν μαθήματα που απευθύνονται σε αρχάριους.

Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε μερικά διαφορετικά στούντιο γιόγκα προτού δεσμευτείτε σε ένα. Ρωτήστε αν το στούντιο γιόγκα προσφέρει δωρεάν ή μειωμένα δοκιμαστικά μαθήματα, ώστε να μπορείτε να δείτε αν είναι το κατάλληλο για εσάς.

Εάν είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε την καυτή γιόγκα, σκεφτείτε αυτές τις συμβουλές για να ξεκινήσετε:

  • Φορέστε ελαφριά, αναπνεύσιμα υφάσματα που μπορούν να απορροφήσουν τον ιδρώτα σας.
  • Φέρτε μια πετσέτα πάνω από το χαλί γιόγκα σας , το οποίο μπορεί να πάρει λίγο ολισθηρό μόλις αρχίσετε να ιδρώνετε. Μπορείτε επίσης να φέρετε μια επιπλέον πετσέτα για το πρόσωπο και τα χέρια σας.
  • Σκεφτείτε ειδικά γάντια και κάλτσες που μπορούν να προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση σε ένα καυτό στούντιο γιόγκα.
  • Φέρτε ένα μεγάλο, μονωμένο μπουκάλι νερό γεμάτο με κρύο νερό που μπορείτε να πιείτε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζεστής συνεδρίας γιόγκα.

Η κατώτατη γραμμή

Η καυτή γιόγκα μπορεί να μην είναι για όλους. Αλλά αν απολαμβάνετε την κανονική γιόγκα και θέλετε να την ανεβάσετε, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε.

Η καυτή γιόγκα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από οφέλη τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες, να χτίσετε την οστική πυκνότητα, να ενισχύσετε την καρδιαγγειακή σας κατάσταση και να βελτιώσετε την ευελιξία σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάθλιψης και στη μείωση του στρες.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε καταστάσεις υγείας, όπως προβλήματα καρδιάς ή αρτηρίας, διαβήτη, νευρική ανορεξία, ιστορικό λιποθυμίας ή δυσανεξία στη θερμότητα, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν κάνετε μια συνεδρία ζεστής γιόγκα.