Жестове Мудра ръка за йога

Home » Review » Yoga Basic » Жестове Мудра ръка за йога

 Жестове Мудра ръка за йога
А мудра е жест, обикновено се прави с ръцете, който се фокусира и насочва енергията в йога поза или медитация. Мудрите са древни по произход. Повечето от тези, използвани в съвременната йога идват от хиндуистки и будистки традиции. Мудрите са също понякога наричани уплътнения, тъй като са активно се присъедини към двете части на ръката. Смята се, че да се създадат пътища за енергия (прана), за да тече и да помогне на деблокиране на чакрите. Ръцете са покрити с акупресура и рефлексотерапия точки, които могат да обяснят лечебните ефекти на някои мудри. Други са по-символични в природата. Подобно на други аспекти на йога (асани, пранаяма и медитация, например), последователна практика е от ключово значение. Мудрите не са бързо решение. Въпреки че може да се направи навсякъде, те ще бъдат най-ефективни, когато се включи в една рутинна медитация или релаксация. Мудрите често се използват в Кундалини йога.

Общи мудрите в Хатха Йога

Може вече да използвате мудри без да го осъзнават. Най-често срещаната е понякога се нарича молитва или Намасте позиция, но е по-точно да бъде описан като Анджали мудра.

Анджали мудра : Натиснете дланите на лявата и дясната ръка здраво един в друг. Този мудра се смята, че има успокояващ ефект, тъй като носи на лявата и дясната страна на мозъка в хармония.

Гиан Мудра : Натиснете палеца и показалеца си заедно. Разширяване на останалата част от стрейт пръсти. Когато сте седнали в кръстосани крака позиция, почива на гърба на ръцете си върху бедрата. Тази мудра символизира единството и връзка. Тя се нарича още Джнана (Knowledge) Мудра.

Вишну Мудра: показалеца и средния пръст са сгънати в посока дланта си. палеца, безименния пръст и кутре остават удължен. Това е препоръчително мудра за алтернативен ноздра дишане (нади sodhana).

Garuda Мудра : Кука на палеца на дясната си и леви ръце заедно чрез кръстосване на китките си с дланите си към гърдите си. Разширяване на останалите пръсти. Тя изглежда като птица, която има смисъл, защото Garuda е от същия корен като garudasana (орел поза). Този мудра се счита ободряващо и балансиране.

Dhyana Мудра : Когато сте седнали, поставете лявата си ръка в скута си с дланта си нагоре. Поставете дясната си ръка върху лявата си страна и да ви палци да се докоснат над дланите си. Това е класически будистки медитация мудра.

Lotus Мудра : Донесете дланите си да се докоснат както в Анджали мудра. Дръжте палците си, pinkies и основите на дланите натиснат заедно, докато се отдели центровете на дланите и фен на останалата част от пръстите си. Това прави подобна форма лотосов цвят. Този мудра представлява откритост и цъфтеж.

Кундалини Мудра : Уверете юмрук с лявата си ръка. Разширете напусна показалеца си и да направи юмрук с дясната си ръка стискаше че показалеца. Палецът на вашата дясна ръка лежи на върха на левия показалец. Тази позиция е свързана с сексуалност и единство.