Как да направя Ваджрасана и какви са ползите от нея

Home » Review » Yoga Basic » Как да направя Ваджрасана и какви са ползите от нея

Как да направя Ваджрасана и какви са ползите от нея

Санскрит: वज्रासन; Ваджра – Diamond или Thunderbolt, Асана – Pose; Произнесени като vahj-РСБ-сах-на

Ваджрасана е на колене поза, и то носи името си от санскритската дума Ваджра (वज्), което означава, диамант или гръм от ясно небе. Асана (आसन), разбира се, средства представляват. Този диамант поза се нарича още Adamintine Pose. Обикновено, дихателни упражнения като пранаяма, Kapalabhati и Anulon Vilom се правят седи в това положение, и се казва, че по този начин, тялото става толкова силна, колкото диамант.

Какво трябва да знаете преди да направите асаните

Йога е трябвало да се практикува на празен стомах, но това асана е един от малкото изключения. Можете спокойно да изпълнява тази асана след хранене. В действителност, тя е по-ефективна, ако се извърши веднага след хранене. Тази поза стимулира правилното храносмилане.

 • Ниво: Начинаещи
 • Стил: Виняса
 • Продължителност: 5 до 10 минути
 • Повторение: None
 • Простира: глезените, бедрата, коленете, бедрата
 • Укрепва: Крака, Back 

Как да направя Ваджрасана 

 1. Падам на колене, стречинг подбедриците назад и да ги съхранява заедно. Вашите големи пръсти трябва да се пресичат помежду си.
 2. Спуснете внимателно тялото си така, че задните си части лежат върху вашите токчета и бедрата на прасците.
 3. Поставете ръцете си на колене и да настроите своя поглед напред с главата си абсолютно прав.
 4. Превърнете внимание на дишането си. Бъдете напълно наясно с начина, по който дишаме и внимателно наблюдавам, докато вдишвате и издишвате.
 5. Можете да затворите очите си, за да се концентрира върху дишането си и да се успокои ума си.
 6. Опитайте се да остане в това положение в продължение на минимум 5 до 10 минути.

Предпазни мерки и противопоказания

Тази асана е изключително безопасен. Все пак, това са няколко неща, които трябва да бъдат внимателни, когато започнете да практикувате тази асана.

 • Най-добре е да се избегне тази асана, ако имате проблем с коляното или са били подложени на операция в коленете си наскоро.
 • Бременните жени трябва да имате колене малко встрани, когато те упражняват тази асана, така че те избягват да оказват натиск върху корема.
 • Ако страдате от някакви заболявания гръбначния стълб по долното прешлени, най-добре е да се избегне тази поза.
 • Тези, които страдат от чревни язви, херния, или някакви други проблеми, свързани с големи или малки черва трябва да практикува тази поза, под ръководството на инструктор по йога.

Съвети за начинаещи

Като начинаещ, когато получава този пост, е вероятно, че краката ви може да започнат да се болка в нито един момент. Ако това се случи, всичко, което трябва да направите е да отмените асаните, и се простират на краката си напред. Дайте глезените, коленете и прасците си добър масаж. С течение на времето, с практика, би трябвало да можете да отидете до 30 минути удобно в тази асана.

Също така, начинаещите трябва да работят бавно и постепенно подобряване на силата на мускулите в долната част на гърба, преди да се опитате да отидете по-дълбоко в позата или увеличаване на продължителността. След като долната част на гърба е засилена, напрежението върху дишането се намалява. Също така е важно да се отбележи, че ако се насилвате повече, отколкото тялото ви може да отнеме, ползите от позата са сведени до минимум.

Разширено Pose Промени

Разширеният вариация на Ваджрасана е Супта Ваджрасана. В този вариант, след като седнете в Ваджрасана, трябва да се огъват назад и поставете двете си предмишници, както и лактите на пода. След това извийте гръбнака и врата до короната на главата си докосва пода. Тази асана помага за укрепване на мускулите в областта на шията, гърба и гърдите региони. Той също така се разширява гръдния кош и облекчава проблеми с белите дробове. Въпреки това, важно е да се овладеят Ваджрасана преди да се опитате тази поза. Също така е най-добре да се практикува Супта Ваджрасана под ръководството на инструктор по йога.

Предимства на Ваджрасана

Това са няколко невероятни ползи от Ваджрасана.

 • Тази асана подобрява храносмилането и обичайната практика, тя елиминира запек.
 • По-добро усвояване предотвратява язви и киселинност.
 • Тази асана засилва гърба и облекчава пациенти, страдащи от долната част на гърба проблеми и ишиас.
 • Тази асана засилва тазовите мускули също.
 • Той помага да се облекчи от родилни болки, а също така намалява менструални спазми.
 • Тази асана е един от най-добрите от тях да се предположи, когато искате да отидете в медитативно състояние, тъй като е изправено поза.

Науката зад Ваджрасана

В Ваджрасана е внимателно да го поза, и тези, които го приемем, не може да бъде разклатено лесно. Това е медитативна поза, но седи в тази поза може да бъде доста предизвикателна. Човек трябва да победи болката в краката и размириците в ума да овладеят позата и към размишление. Едно трябва да се обучават, за да стои на едно място и да бъдат готови да инвестират ума си в нея.

В Ваджрасана регулира циркулацията на кръвта в долната тазовата област. Седейки на краката си намалява притока на кръв в краката и го повишава в храносмилателния площ, следователно повишаване на ефективността на храносмилателната система.

Сега, че знаете как да се направи Ваджрасана перфектно, какво чакате? Тази асана е перфектна комбинация за укрепване на организма и се фокусира ума. Това може да е една от най-лесните асани в йога, но това е доста трудно да се уверите, ума и тялото са напълно неподвижен.