Как да направя Супта Matsyendrasana и какви са ползите от нея

Home » Review » Yoga Basic » Как да направя Супта Matsyendrasana и какви са ползите от нея

Как да направя Супта Matsyendrasana и какви са ползите от нея

Супта – полегнала, Matsyendra – Господ на рибата, Асана – Pose; Произнесени Както – SOOP-Tah MAHT-виж-ан-DRAHS-ъ-ъ-Нух

В Супта Matsyendrasana, наричан още легнало обрат на полегнала Twist, полулегнал Господ на рибата Поза и Jathara Parivartanasana, е поза възстановителен начинаещи. Тя се казва, да се отпуснете ума и тялото. Тази асана е кръстен на Господа на риба, Matsyendra, който беше един йогин и ученикът на бог Шива.

Какво трябва да знаете преди да направите тази асана

Трябва да се уверете, че да се запази стомаха и червата празна преди да практикуват тази асана. Имат ли вашите ястия най-малко четири до шест часа преди да го направите асаните, така че храната ви стане усвоява и има достатъчно енергия, за да се изразходва по време на практиката.

Най-добре е да практикувате йога, първото нещо, на сутринта. Но в случай, че не могат да работят през нощта, то е добре да го практикуват през нощта.

Ниво: Basic
Стил: Хатха Йога
Продължителност: 30 до 60 секунди
Повторение: След като от всяка страна
се простира: Корем, гърдите, раменете, Долната част на гърба, бедрата, Близкия гръбнака, горната част на гърба
Укрепва: вътрешни органи, гръбначния стълб

Как да направя Супта Matsyendrasana (легнало Twist)

 1. За да започнете тази асана, трябва да лежи неподвижно и направо по гръб. Издишайте и внимателно натиснете долната част на гърба на пода.
 2. Договор коремните мускули. След това вдишайте и сгънете коленете си, докато се вдигне краката си от пода.
 3. Издишайте и простри си ръце така, че да се създаде една права линия с раменете. Поставете дланите си, насочен надолу, така че те да ви дам, че допълнително подпомагане. Използвайте основните си мускули, за да подкрепи по гръбначния стълб. Макар че можете да направите това, донесе коленете и краката заедно.
 4. Вдишайте и повдигнете краката си малко по-високо от коленете си.
 5. Издишайте и спуснете краката си от лявата страна на пода, като се уверите, коленете и краката са подредени. Също така трябва да се уверите, че коленете трябва да бъдат на нивото на бедрото, а петите трябва да почиват на крак далеч от задните си части.
 6. Breath бавно и дълбоко, колкото внимателно обърнете главата си надясно. Изкорени надолу дясното си рамо, така че вие ​​сте в състояние да поддържа обрат в горната част на гръбначния стълб. Ако държите ръцете си на нивото на рамото, това ще ви помогне изкорени раменете. Задръжте в тази поза за около 30 до 60 секунди.
 7. За да освободите позата, натиснете ръцете си в пода и се свие мускулите в областта на корема. Вдишайте и повдигнете гърдите си и колене пред гърдите си. Задръжте коленете си.
 8. Издишайте. Издърпайте бедрата към гърдите си и го вдигнете главата и гърдите на бедрата. Уверете се, че не се вдигне рамене като главата е повдигната.
 9. Намалете раменете си и се отправят към пода и се свие коремните мускули. След това, протегне ръцете си отново и повторете обрат от другата страна.

Предпазни мерки и противопоказания

Това са някои моменти на повишено внимание трябва да имате предвид, преди да направите това асана.

 • Избягвайте практикуват тази асана, ако имате сериозни проблеми в долната си обратно.
 • Ако сте бременна, практикуват тази асана само под ръководството на експерт. Вие също може да се окаже удобно практикуват тази асана с възглавница между коленете си.
 • Избягвайте тази асана, ако сте претърпели операция на вътрешен орган.

Съвет за начинаещи

Като начинаещ, може да е трудно да се подредят на краката си в тази асана. Така че не забравяйте да се протягаш отгоре коляното само толкова, колкото можете. Не натискайте прекалено много. Можете да използвате укрепи или възглавница за почивка горната си коляно. Това ще помогне да се намали обхвата на движение.

Разширено Pose вариация

За да увеличите участък в бедрата си, можете да опитате този вариант.

Стискайте на дясното коляно над отляво, а след това, ако сте достатъчно гъвкави, увийте десния си крак около мускулите на прасеца отляво, почти имитира положението на краката си в Garudasana. Преместете бедрата леко на дясно, и пуснете колене в ляво. След това, да си краката обратно към центъра и повторете асаните на противоположната страна.

Ползите от легнало Twist

Това са някои невероятни ползи от легнало Twist.

 • Тя осигурява гръбнака и прешлени получите достатъчно движение и, следователно, да стане по-гъвкав.
 • Той стимулира и тонизира вашите вътрешни органи.
 • Той предлага пълна детоксикация на вашите вътрешни органи.
 • Тази асана осигурява по-добро храносмилане.
 • Тя дава раменете, гърдите, средата на гръбначния стълб, бедрата, долната част на гърба и горната част на гърба добър участък.
 • Ако имате скованост или болка в гръбнака, бедрата, или долната част на гърба, тази асана помага да се облекчи.
 • Той освобождава стреса и тревожността.

Науката зад Супта Matsyendrasana

Почти всеки йога обрат служи като балсам, за да помогне за облекчаване на задушат дишане, муден храносмилането, или нисък разход на енергия, с изключение на различни болки и страдания. Тя ви дава тласък на освежаваща енергия. Обрат дава възможност да се чувстват силата на изстискване на организма от същността си. Ще се почувствате дишането ви се подобри, и напрежението във врата и гърба облекчи навън. Обрат също успокоява разчорлен нерви. Когато приемем една повдигната позиция, вие се бавим наоколо в спиралите и кривите на позата, и следователно, позволи обрат да проникнат дълбоко в гръбначния стълб. В края на това, вие със сигурност ще се почувствате чиста, подмладена и освежена.

Сега, че знаете  как се прави в седнало положение обрат йога поза, какво чакате? Обрат е удобна и вкусно, и този обрат, с добавени ползи за здравето, е напълно заслужава да се опита.