Как да направя Matsyasana и какви са ползите от нея

Home » Review » Yoga Basic » Как да направя Matsyasana и какви са ползите от нея

Как да направя Matsyasana и какви са ползите от нея

Matsyasana или риба Pose е асана. Санскрит: मत्स्यासन; Матсйа – Риба, Асана – поза; Произнесени Както – прашинка-виж-AHS-анна

Когато погледнете назад, индуската митология гласи, че Матсйа беше въплъщение на бог Вишну, в пояс на Вселената. Тя се казва, че земята е станала корумпирана и потоп щеше да отмие земята. Вишну навлече аватара на риба, наречена Матсйа и транспортира всички мъдреци за безопасността, като по този начин се гарантира, цялата им мъдрост се е запазила. Тази асана се стреми да бъде фокусиран и гъвкав, когато се чувствате извън баланс, точно както Матсйа удари онзи баланс между земята и морето.

Какво трябва да знаете преди да направите на Matsyasana

Важно е да се уверите, че червата и стомаха са празни, преди да изпълните тази асана. Това може би е добра идея да се даде преднина от няколко часа между последното хранене и упражняване. Това ще позволи достатъчно време за храната си за храносмилане добре. Тази асана работи най-добре, когато се практикува сутрин, но можете да го практикуват през нощта също.

Ниво: Basic
Стил: Хатха Йога
Продължителност: 30 до 60 секунди
Повторение: None
участъци: гърло, пъпа, псоас голям мускул (сгъвачи на бедрото), предната част на шията, мускулите (междуребрена) между ребрата
Укрепва: Мускули на горната част на гърба, задната част на врата

Как да направя Matsyasana

 1. Легнете по гръб, като не забравяте краката ви са заедно, а ръцете ви са поставени удобно до тялото си.
 2. Поставете дланите си под бедрата така, че дланите са обърнати към земята. Сега, донесе лактите близо един до друг, те се поставят в близост до кръста.
 3. Кръстосайте краката си така, че краката ви се пресичат средата си, а бедрата и коленете са поставени плоски на пода.
 4. Вдишайте и повдигнете гърдите си нагоре, така че главата ви да се повдига и вашата корона докосва пода.
 5. Уверете се, че теглото на тялото ви е на лактите, а не на главата си. Както гърдите се повдига, леко повишаване на налягането плешките.
 6. Задръжте позицията само докато не са удобни. Дишайте нормално.
 7. Издишайте и отпуснете позиция, вдигане на главата си на първо място, а след това отпадане гърдите си на земята. Разплете краката си и се отпуснете.

Предпазни мерки и противопоказания

 • Най-добре е да се избегне тази поза, ако страдате от високо или ниско кръвно налягане.
 • Също така, пациентите с безсъние и мигрена са помолени да се въздържат от рибата поза.
 • Ако сте имали контузия в гърба, това е силно препоръчително да се избегне тази асана.

Съвет за начинаещи

Като начинаещ, че е възможно, че може да се чувствате напрежение в шията си, когато започнете да практикувате тази асана. За да избегнете това, можете или да малко по-ниски в гърдите си, или да сгънат одеяло под главата си, докато не се чувстват комфортно в тази асана.

Поза Вариации

Тази асана може да стане и с краката държат права и пръстите на краката, сочещи навън. За да го постигам малко, вие също може да вдигне краката си около шест см от земята, осигуряване на пръстите на краката ви са посочени.

Ако искате да увеличите участък, поставете ръцете си в Анджали мудра, вместо да ги поставите под задните си части. За да събере ръцете си в Анджали мудра, изпънете ръцете си навън, и нека пръстите ви да сочат към тавана.

Ползите от рибата Поза

Това са няколко невероятни ползи от matsyasana.

 • Тази асана подбужда към усвояване на хранителните вещества. Той също така се простира напрежение в гърдите и шията площи и пресата в раменете и врата.
 • Облекчава респираторни проблеми, тъй като насърчава правото вид на дишането.
 • Той също така тонизира хипофизата, паращитовидната и епифизната жлези.
 • Тя се простира на гърба и я тонизира, като по този начин облекчаване на напрежението от гърба и болки в гърба.
 • Той също така прави мускулите в горната част на гърба и задната част на врата по-силна.
 • Тя дава на сгъвачи на бедрото и на мускулите между ребрата добър стрии.
 • Мускулите на предната част на шията и корема са активирани.
 • Гърлото и храносмилателните органи се получи добър масаж.
 • Тази асана помага подобряване на стойката.
 • Известно е да унищожи всички болести, и е особено полезно за следното:
  а. Запек
  б. Дихателните заболявания
  гр. Леко гърба
  г. Умората
  е. Безпокойство
  е. менструални болки

Науката зад Matsyasana

Тази асана е известно, за да ви фокусиран и гъвкав, когато се чувствате сигурни и се разклаща. В тази асана, краката ви са заземени до точката, че те се чувстват дълбоко зарови в земята. Това повдига гърдите си и задълбочава дишането. Рибата Поза прави гърба и корема по-силен, а кривата на врата дава предимство на щитовидната жлеза. Както всички назад огъване пози, тази асана работи за изсветляване на настроението ви.

Казват, че тази асана работи като освежаваща почивка, която ще ви земята и да се събудиш. Ще се почувствате по-енергична и пълна с живот. Никой не ви спира да прави това асана в средата на следобеда! Ако сте на бюрото си работа, и гръбнака се закръгля докато седите по цял ден, можете да създадете движения, подобни на Matsyasana, седнал на стола, за да обърнете отпечатъците си поза.

Вие не трябва да се “събуди и мирис на кафе”, ако интегрира Matsyasana в ежедневието си. Вие ще започнете да живеете живот до краен предел, докато остане под напрежение и напълно жив до всеки един момент.