Как да направя Mayurasana и какви са ползите от нея

Home » Review » Yoga Basic » Как да направя Mayurasana и какви са ползите от нея

Как да направя Mayurasana и какви са ползите от нея

Санскрит: मयूरासन, Mayur – Peacock, Асана – поза; Произнесени Що – ми-Yer-правоспособността-анна

Според хиндуистки текстове, пауна символизира любовта и безсмъртието. Тази асана се казва, че прилича на паун, когато той се разхожда наоколо с перата му надолу. Позата паун има куп предимства, и въпреки че изглежда сложно, с малко практика, че е доста лесно да се направи.

Какво трябва да знаете преди да направите асаните

Вие трябва да се уверите, за да се запази стомаха и червата празна преди да практикуват тази асана. Имат ли вашите ястия най-малко четири до шест часа преди да го направите асаните, така че храната ви ще усвоява, и има достатъчно енергия, за да се изразходва по време на практиката.

Най-добре е да практикувате йога, първото нещо, на сутринта. Но в случай, че не могат да работят през нощта, то е добре да го практикуват през нощта.

Ниво: Basic / Междинно
Стил: Хатха
Продължителност: 30 до 60 секунди
Повторение: None
участъци: Arms, Back
Укрепва: Подрамене, крака, китките, Back Torso

Как да направя Mayurasana (Peacock Pose)

 1. Започнете, като седнете върху петите. Уверете се, коленете са раздалечени.
 2. Поставете ръцете си на пода, и нека вашите пръсти сочат към тялото си. Внимателно огънете лактите и ги натиснете към корема си.
 3. Трябва да поддържате корема фирма. За да направите това, пуснете главата си на пода, и да работят до силата в стомаха си.
 4. Опънете краката си навън, така че коленете са прави, и горната част на краката си с лице към пода.
 5. Плешките трябва да бъдат твърди и бутат в гърба. Стегнете бедрата си и повдигане на глава. Определете своя поглед напред.
 6. Shift телесното си тегло напред и повдигнете краката си от пода. Вашето тяло трябва да бъде издигнат с тежестта на ръцете. Тя трябва да е успоредна на пода.
 7. Задръжте в тази поза за първоначално около 10 секунди. С практика, би трябвало да можете да я държи в продължение на една минута.
 8. За освобождаване падне главата и крака на земята. Отпуснете се.

Предпазни мерки и противопоказания

Това са няколко точки на повишено внимание трябва да имате предвид, преди да направите това асана.

 1. Най-добре е да се избегне тази асана, ако имате травма в китката, рамото или лакът.
 2. Избягвайте тази асана в случай, че имате следните условия:
 • сърдечно-съдови заболявания
 • херния
 • Високо кръвно налягане
 • Очите, ушите и носа инфекции
 • Проблеми в червата
 • Мозъчен тумор
 • менструация
 • бременност
 1. Тази асана се казва, за детоксикация на вашата система и освобождаване на токсините. Ако не се чувствате добре по време на позата, незабавно да освободи асаните.

Съвет за начинаещи

Както начинаещ, може да е трудно да се балансира в тази асана. За да получите право на асана, използвайте блокове в подкрепа на главата и глезените, докато не получите цаката асаните.

Разширено Pose Вариации

За да се засили позата, бихте могли да опитате Pincha Mayurasana или Пернат Peacock Pose . Това се прави, като кулминацията на всички елементи, за да получите дясната предмишница баланс. Ето как можете да го направите.

 1. Легнете по корем, с лице към стената.
 2. Внимателно огънете лактите, така че те са точно под раменете. Донесете дланите си заедно в мудра Анджали.
 3. Повдигнете таза. Приближи се към ръцете си, толкова близо, колкото можете да получите.
 4. Повдигнете десния крак, колкото можете, и вдигам другия крак от пода. Това действие ще настоява долната част на тялото от пода, и да позволи на краката си, за да се докоснат до стената.
 5. Останете в тази поза в продължение на няколко секунди.
 6. Дръжте главата си от пода. Уверете се, че раменете ви са далеч от ушите си.
 7. Докоснете палците си за третото си око, а дланите ви са все още в мудра Анджали, както ти се вдигне погледа си.
 8. Краката ви могат да се докоснат до стената или да останат перпендикулярно на земята.
 9. Дишайте бавно и дълбоко, и остана в тази поза, докато не са удобни. Освободете позата в същия ред, който се качил в нея.

Предимства на пауна Поза

Това са някои невероятни ползи от Mayurasana.

 • В Гхеранда Самхита казва, че Peacock Pose анулира токсини. Тя детоксикира организма и също така помага да се отървете от тумори и треска.
 • Той помага тонус на храносмилателните органи и увеличава циркулацията на кръвта в коремната област, като все пак е по-силен.
 • Този асана енергизира панкреаса, стомаха, черния дроб, далака, бъбреците и червата.
 • Той също така помага в борбата с диабета и пилоти.
 • Тази асана засилва и тонизира на репродуктивната система, намалявайки по този начин всички менструални и менопаузата дисфункции. Той също така подобрява сексуалната активност.
 • Той помага да се направи рамене, лакти, китки и гръбначния стълб-силни.
 • Той помага подобряване на стойката.
 • Тази асана успокоява ума и намалява стреса и тревожността.
 • Той подобрява концентрацията, както и координация между ума и тялото.

Науката зад Mayurasana

Когато погледнете как се прави тази асана, може да се почувствате, че всичко, което трябва, е силата на ръката. Но истинската тайна зад овладяване тази поза се крие в корема.

Също като другите балансиране ръка позите, тази асана се нуждае да бъде изключително силен. Но заедно със сила, вие също трябва търпение, защото само с практика ще бъде в състояние да се развива, че отношенията с тежестта, която се изисква, за да овладее тази поза. За да направите това, трябва да имате добра основа, която ще включва работа на вашия лактите, ръцете и корема. Вие ще трябва да се помисли за ръцете си като краката си и натиснете лактите в корема. Това може да бъде неудобно в началото, но това е, което ви трябва, за да приключите с тази поза с съвършенство. Когато направите това, вие ще забележите, коремните мускули укрепване под корема. Тази сила ще ви даде стабилност в позата.

Сега, че знаете как да се направи Mayurasana, какво чакате? Тази поза изглежда силно. Но с търпение и практика, тялото ви ще намери своето равновесие, и вие ще бъдете в състояние да изпълнява тази асана със сила и благодат. Не се уплаши от това как изглежда. Това асана има някои големи предимства, които не искате да се пропусне.