Как да направя Paschimottanasana и какви са ползите от нея

Home » Review » Yoga Basic » Как да направя Paschimottanasana и какви са ползите от нея

Как да направя Paschimottanasana и какви са ползите от нея

Paschimottanasana, Седнала Forward Bend или силна Dorsal Stretch е асана. Санскрит: पश्चिमोत्तानासन; Paschima – Запад / Назад, Uttana – Интензивен Stretch, Асана – Pose; Произнесени Както – Пош-ее-МЗ-тен-AHS-анна

Този на пръв поглед прост асана е класически Хатха Йога поза, която има много предимства. В Paschimottanasana обхваща един куп системи в организма и е особено полезен за диабет и високо кръвно налягане. Тази асана дава на цялото тяло добър участък. Интересното е, че предната част на тялото се нарича изток, и на гърба обикновено се нарича на Запад. Тази асана се концентрира върху задната част на тялото, и, следователно, е определен като такъв. На английски език, това асана се нарича Седнала Forward Бенд или Интензивен Dorsal Stretch.

Какво трябва да знаете преди да направите асаните

Трябва да се уверете, че да се запази стомаха и червата празна преди да практикуват тази асана. Имат ли вашите ястия най-малко четири до шест часа преди да го направите асаните, така че храната ви стане усвоява и има достатъчно енергия, за да се изразходва по време на практиката.

Най-добре е да практикувате йога, първото нещо, на сутринта. Но в случай, че не могат да работят през нощта, то е добре да го практикуват през нощта.

Ниво: Basic
Стил: Хатха Йога
Продължителност: 30 – 60 секунди
Повторение: None
участъци: гръбначен стълб, раменете, прасците
Укрепва: Обратно, гръбначния стълб

Как да направя Paschimottanasana

 1. Седнете изправени, с краката си, разпънати пред вас. Уверете се, че пръстите на краката са свити към вас.
 2. Вдишайте и вдигнете ръцете си над главата си. Опъвам, разтягам.
 3. Издишайте и се огъват напред. Почувствайте гънка от вашите тазобедрените стави. Брадичката трябва да се премине към пръстите на краката.
 4. Протегни ръцете си, и ги оставете да достигне най-далеч те могат, по възможност до пръстите на краката. Но се уверете, че да не се простират твърде далеч.
 5. Вдишайте. След това, вдигане на главата си леко удължени гръбнака.
 6. Издишайте и да се премести в пъпа си към коленете си.
 7. Повторете това няколко пъти. След това, поставете главата на краката си, и задръжте позата.
 8. Вдишайте и излезе обратно в седнало положение с ръцете си изпънати.
 9. Издишайте и спуснете ръцете си.

Предпазни мерки и противопоказания

Това са няколко точки на повишено внимание трябва да имате предвид, преди да направите това асана.

 • Избягвайте тази асана, ако имате астма или диария.
 • В случай, че имате травма в гърба, трябва да се уверите, за да практикуват тази асана само под ръководството на сертифициран инструктор по йога.
 • Бременните жени трябва да избягват практикуването на тази асана.

Съвет за начинаещи

Като начинаещ, трябва да помни, никога да не се насилвате, ако не сте сигурни в завой напред. Това е по-важно, ако асаните налага да седи на пода. Когато се движите напред и да се чувстваш, че пространството между пъпа и пубиса намалява, спрете, вдигнете си малко, и продължи да се движи напред. Като начинаещ, си мускули стегнати крака може да е трудно за вас да се огъват прекалено много, и това може да изглежда като сте седнали. Всичко е наред. С практиката, тялото ви ще се превърне в много по-гъвкави.

Разширено Pose Промяна

За да увеличите участък, докато сте в тази асана, трябва отново да се разшири лактите. За да направите това, след като сте в асана, трябва да притисне ръцете си около стъпалата на краката си. Вие също може да се превърне в задната част с една ръка към ходилото, и сцеплението на китката с другата ръка.

Ползите за седнало Forward Бенд

Това са някои невероятни ползи от Paschimottanasana.

 • Тази асана успокоява ума и също облекчава лека депресия и стрес.
 • раменете, гърба и прасците На получи добър участък.
 • бъбреците, черния дроб, матката, яйчниците и са активирани.
 • Практикуването на тази асана редовно помага за подобряване на храносмилането.
 • Менопаузата и менструалния дискомфорт може да се води борбата с тази асана.
 • Безпокойство, главоболие, умора и са намалени.
 • Високо кръвно налягане, безсъние, безплодие, и синузит могат да бъдат излекувани с това асана.
 • Paschimottanasana се казва, да се лекува болести, увеличаване на апетита и намаляване на затлъстяването.
 • Тази асана работи особено добре за жените, след като са доставени дете.

Науката зад Paschimottanasana

Тази асана дава задната част на тялото добър участък, по целия път от глезените до главата. Мускулите на предната част на тялото са договорени, а това създава натиск върху корема и гръдния кош, като по този начин, подобряване на дихателната функция и функционирането на интраабдоминални жлези, особено с акцент върху секрети. Гъвкавостта в лумбалната област, бедрата и бедрата се подобрява. Има повишаване в циркулацията на кръвта в гърба, и нервите на гръбначния мозък са тонизирана. Тази асана също помага за намаляване на мазнините в ханша, бедрата, корема и регион. Тази асана пречиства нади, а също така стимулира Кундалини Шакти.

Сега, че знаете как да се седнал напред завой поза, какво чакате? В Paschimottanasana е изключително релаксиращо. Това е невероятно как има толкова много неща (разтягане, тонизиране, укрепване), а вие все още успяват да се чувствам толкова освежени и отпочинали. Това е силата на йога.