Как да направя Shavasana и какви са ползите от нея

Home » Review » Yoga Basic » Как да направя Shavasana и какви са ползите от нея

Как да направя Shavasana и какви са ползите от нея

Shavasana, Шавасана или труп поза е асана където Shava – труп; Асана – Pose; и произнася като – Shuh-VAH-Sana; Санскрит:  शवासन

Тази поза наподобява позата на мъртво тяло и, следователно, е кръстен на него. Shava  (शव, Сава) означава “труп”, а  Асана  (आसन, асана) означава “поза” или “Седалка” .Тази позиция изглежда доста лесно, но тя също може да бъде един от най-трудните, тъй като трябва да се отпуснете напълно тялото си и ум. Тази поза обикновено се практикува след активен йога сесия. Той внушава дълбоко изцеление и напълно отпуска тялото си. Можете също така да практикуват тази поза, когато са изключително уморен и трябва да се върнат на работа бързо. Това е освежаващо и подмладяващо.

Какво трябва да знаете, преди да упражнява асана

Shavasana насърчава почивка и релаксация. Въпреки това, трябва да се въздържат от заспиване, както го практикуват. Ако се чувствате сънливи, всичко, което трябва да направите е да е да се вземат по-дълбоки, по-бързи вдишвания. Концентрация е от ключово значение за тази асана.

Ниво: Basic
Стил: Ащанга Йога
Продължителност: 10 – 12 минути
повторения: Нула
Силни: Възстановява организма

Как да стане Shavasana (Corpse Pose)

  1. Легнете на пода, като се гарантира, че няма да има затруднения за продължителността на позата. Уверете се, че са удобни, но не се използват никакви възглавниците и възглавничките. Това ще бъде най-добре, ако лежи върху твърда повърхност.
  2. Затвори си очите.
  3. Поставете краката си така, че те са комфортно един от друг. Уверете се, че краката ви да се отпуснат напълно и пръстите на краката са изправени встрани.
  4. Ръцете ти трябва да бъдат поставени по протежение на тялото си и леко раздалечени, оставяйки дланите си отворена и обърната нагоре.
  5. Сега бавно се обърне внимание на всяка една област на тялото си, като се започне от пръстите на краката. Както можете да направите това, да диша бавно, но дълбоко, за определяне на тялото в състояние на дълбока релаксация. Не заспивам в процеса.
  6. Дишайте бавно, но дълбоко. Това ще придаде пълен релакс. Като вдишвате, тялото ви ще се зарежда, и докато издишвате, тялото ви ще се успокои. Съсредоточете се върху себе си и тялото си, забравяйки всички други задачи. Да отида и да се предадат! Но се уверете, че не задрямвам.
  7. В около 10 до 12 минути , когато тялото ви се чувства спокойна и свежа, ролка на една страна, запазвайки затворени очи. Останете в позиция за минута, докато не седне в Sukhasana.
  8. Отделете няколко дълбоки вдишвания и да получат осъзнаване на заобикалящата ви среда, преди да отворите очите си отново.

Предпазни мерки или противопоказания Shavasana

Тази асана е абсолютно безопасен и може да се практикува от всеки, и всеки. Освен ако Вашият лекар Ви е посъветвал да не лежат на гърба си, можете да практикувате тази асана.

Ако сте бременна, това може да е добра идея да си почине главата и гърдите на укрепи за комфорт.

Съвет за начинаещи

В забързаното ни, стресови живот, тя може да бъде доста задачи напълно да се отпусне и да се отпуснете. Най-трудната част за Shavasana е да се освободи главите на бедрените кости, така че слабините омекотява. Ако слабините не смекчи, той може да ограничи правилното дишане, а оттам и да създаде напрежение в целия организъм. За борба с този, бихте могли да поставите пет килограмови тежести върху бедрата, в гънката на слабините, а след това да си представите главите на бедрената кост натиснат надолу, защото на теглото.

Разширено Pose Промени

  1. Ако имате стягане в раменете, гърдите или гърба, раменете ви няма да почиват на пода, и това ще се напряга врата си. В този случай, това е добра идея да се издигне леко главата си и го поставете до същото ниво като на врата си. Това ще помогне за смекчаване на гърба на врата си. Всичко, което трябва да направите е да сложите сгънати одеяло под главата си така, че тя завършва в горната част на раменете си.
  2. Ако мускулите на долната част на гърба или прасците са стегнати, може да е добра идея да се издигне на краката си, докато практикуват трупа или Шавасана поза. Това работи добре, дори когато имате болка и дискомфорт в долната част на гърба и бедрата. Всичко, което трябва да направите е да поставите укрепи точно под коленете си. Ако не разполагате с укрепи под ръка, може да се натрупват одеяла и ги поставете под коленете си.

Предимства на Shavasana (Corpse Pose)

Тази поза е една от най-важните пози от йога, и тя има множество предимства.

1. носи на тялото да медитативно състояние

Тялото се отпуска и отива в дълбока медитативно състояние, което от своя страна помага ремонт на клетките и тъканите и освобождава стреса.

2. релаксира и успокоява орган

Shavasana подхранва и подмладява тялото си. Той е страхотен край на тренировката ви, особено ако тя е един интензивен. В Шавасана също така дава пространството и времето за тренировка да потънат. Това е идеален буфер между упражнения и ежедневните си задължения.

3. намалява кръвното налягане и тревожност

Както тялото ви релаксира и успокоява, кръвното ви налягане също пада, и това помага да се отпуснете сърцето си. В резултат на това безпокойство е в контрола.

4. Подобрява концентрацията и паметта

Директният ефект на медитацията е фокус и концентрация. Докато се фокусираме върху всяка област от тялото си, докато сте в Shavasana, умът ви автоматично подобрява концентрацията и паметта.

5. увеличава нивата на енергетиката

Шавасана е най-бързият и най-сигурният начин да получат незабавна енергия. В 10-минутна почивка дава на тялото ви тласък на енергия и по този начин увеличава производителността си.

Науката зад Shavasana (Corpse Pose)

Shavasana позволява максимална релаксация на тялото и ума, което е също толкова важно, колкото упражнения и балансирана диета са.

След напрегната тренировка, която включва разтягане, усукване, договаряне, и обръщане на мускулите, Shavasana позволява на тялото ви да си почине и да се прегрупират. Дори и най-пренебрегваните мускули ще получат известно време да се пусне на стреса в такъв кратък период от време.

Йога представи на нервната система с един куп на невромускулната информация. Shavasana помага нервната ви система се интегрират тази информация, преди умът ви стане зает с редовен стреса на деня.

Shavasana придава дълбоко осъзнаване на ума и тялото. Може да стане изключително наясно с всяко вдишване. Поради това е страхотно въведение в дълбока медитация за тези, които се интересуват от него.

Йога е ритуал. Той е предназначен да се започне с подгряване, следвани от самата практика, и завършва с нещо като фаза интеграция за последиците от упражняването на проникнат в ума и тялото. Shavasana подпомага постигането на това. Това е идеалното край на задоволителен тренировка.

Подготвителни пози

Тази асана трябва да се направи, след като сте готови с всички активни асани и пранаями.

Последващи действия пози

Последващи действия на Shavasana с Sukhasana или лесно поза.

Той отпуска ума, и тя лекува тялото. Най-хубавото е, че отнема никакви усилия да се направи това асана, и това дава възможност да се пусне и наистина да развивам. Добави тази съществена асана да си йога режим да се възползват всички свои предимства.