8 udi kot temelj Joge

Home » Review » Yoga Basic » 8 udi kot temelj Joge

 8 udi kot temelj Joge
Yoga Sutre Patanjalija  so mislili, da so avtor, ki ga okoli leta 250 CE. Kljub temu, da se malo neposredno omenja prakso joge Asana, se pogosto navaja kot filozofsko osnovo za sodobne posturalno joge. Suter predstavil osem “udov” joge. (Sanskrtska beseda za osem udov je Ashtanga.) Vsak ud se nanaša na vidik doseganja zdravo in polno življenje, in vsak nadgrajuje enega pred njim, ki opisuje pot za ambicioznimi jogi slediti.

Direktive, premik od osnovnih in celo preprostega vidike vsakdanjega življenja proti vzvišeni doseže razsvetljenja. Morda boste presenečeni, da odkrijete, da je le eden od udov ukvarja z izvajanjem joge drže. Pojav primarnosti fizičnega hatha strani joge je pravzaprav dokaj nov razvoj v dolgi zgodovini joge je.

Osem kraki so naslednji:

Table of Contents

1. Yama

Pet yamas so moralne smernice, namenjene za usmerjanje vedenja praktik je do drugih. To so:

  • Ahimsa : Nenasilje do drugih. Ahimsa se pogosto navaja kot argument za izbiro vegetarijansko prehrano.
  • Satya : Resnicoljubnost.
  • Asteya : Ne krade od drugih. Čeprav to verjetno imelo dobesedni pomen prvotno, je bila razširjena, da pomeni ne daje drugim določa, da sami zgraditi.
  • Brahmacharya : Čistost. Ali to pomeni, celibat ali pa preprosto nadzorovanje svojih spolnih impulzov je odprto za interpretacijo.
  • Aparigraha : Ni coveting kaj imajo drugi.

2. Niyama

Medtem ko yamas usmerjajo posameznikovo vedenje do drugih, se niyamas opisujejo, kako etično ravnati do sebe. Skupaj je bilo mišljeno, ti dve skupini predpisov za vodenje enega do pravičnega življenja. Tu so niyamas:

  • Saucha : čistoča. Spet verjetno praktičen pomen prvotno vendar ima moderno interpretacijo vodenje svoje namere čiste.
  • Santosa : Zadovoljstvo s samim seboj.
  • Tapas : Self-discipline. Ob obvezo za ohranjanje prakso.
  • Svadhyaya : Self-študija. Imeti pogum, da si v sebi odgovore.
  • Isvara pranidhana : Prepustite se višje sile. Ali, da je božanstvo ali sprejem, da je svet ureja sile izven našega nadzora, je odvisno od vas.

3. Asana

Praksa joge drže, čeprav je treba poudariti, da je v času Patanjalija beseda asana pomenilo sedež. V poze znane v času, ko so bili verjetno sedečih položajih, namenjene za meditacijo. Razvoj kaj bi prepoznali kot sodobne joge drže se je zgodilo veliko kasneje.

4. Pranayama

Praksa dihalnimi vajami. Izbira za nadzor dih za posebne učinke.

5. Pratyahara

Umik čutov, kar pomeni, da je zunanji svet ni moteča od notranjega sveta v sebi.

6. Dharana

Koncentracija, kar pomeni možnost, da se osredotoči na nekaj neprekinjenega zunanjih ali notranjih motenj. Dharana nadgrajuje pratyahara. Ko lahko prezreti zunanjih dražljajev, lahko začnete usmerjati svojo koncentracijo drugje.

7. Dhyana

Meditacija. Ki temelji na dharana, ste sposobni razširiti svoje koncentracije presegajo enotno stvar, tako da postane vseobsegajoča.

8. Samadhi

Blaženost. Ko ste dosegli dhyana, lahko transcendenca samega sebe skozi meditacijo začeli. Self-združi z vesoljem, ki se včasih prevaja kot razsvetljenje.