Forró jóga előnyei: Tudományos alapú tények és biztonsági tippek

Home » Review » Yoga Basic » Forró jóga előnyei: Tudományos alapú tények és biztonsági tippek

Forró jóga előnyei: Tudományos alapú tények és biztonsági tippek

A forró jóga az utóbbi években népszerű gyakorlattá vált. Számos előnye van, mint a hagyományos jóga, mint például a stressz csökkentése, a jobb erő és rugalmasság.

De a felmelegedett hővel a forró jóga képes még nagyobb, intenzívebb edzést nyújtani a szívének, a tüdőnek és az izmoknak.

Szeretne többet megtudni a forró jóga előnyeiről? Ez a cikk közelebbről megvizsgálja, mit jelent ez az izzadást kiváltó edzés az Ön számára, és hogyan kezdheti el.

Mi a forró jóga?

Lehet, hogy hallja a „forró jóga” és a „Bikram jóga” kifejezéseket felváltva, de ezek nem pontosan ugyanaz.

A Bikram jóga, amelyet egy Bikram Choudhury nevű jógi fejlesztett ki, olyan helyiségben zajlik, amelynek hőmérséklete 41 ° C (40 ° C), 40% páratartalom mellett. 26 pózból és két légzésgyakorlatból áll, amelyeket minden osztályban azonos sorrendben végeznek. A Bikram jóga ülések általában 90 percig tartanak.

A forró jóga viszont valójában csak azt jelenti, hogy a helyiséget a normál szobahőmérséklet fölé melegítik. A hő beállítható bármire, amit a jógaoktató igényel, bár jellemzően 27 és 38 ° C között van.

A forró jóga ülések bármilyenféle pózot tartalmazhatnak, és az egyes órák ideje stúdiónként változhat. És a Bikram jógától eltérően, amely egy csendesebb, komolyabb gyakorlat, a forró jóga gyakran magában foglalja a zenét és az osztályban élő emberek közötti interakciót.

A Bikram jóga elvesztette követőit az elmúlt években az alapítója elleni támadási vádak miatt. Egyes stúdiók a „forró jóga” kifejezést használhatják a „Bikram jóga” helyett a melegített osztályok leírására. Tehát érdemes alaposan elolvasni az osztályleírásokat, mielőtt feliratkozna.

Milyen előnyei vannak a forró jóganak?

A szobahőmérséklettől függetlenül, mind a forró, mind a Bikram jóga célja az elme pihentetése és a fizikai erőnlét javítása.

A fűtött környezet megkönnyíti a jóga gyakorlását, de néhány előnye érdemes lehet, főleg ha az alábbiakban felsorolt ​​területeken szeretne előrelépést tenni.

Helyes és biztonságos elvégzés esetén a forró jóga a következő előnyöket nyújthatja:

1. Javítja a rugalmasságot

Már tudja, hogy az izmok felmelegedése után nyújtás biztonságosabb, mint a hideg izmok nyújtása.

Tehát ebből következik, hogy egy olyan környezet, mint egy forró jóga stúdió, megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a jóga pózokat. A hő lehetővé teszi egy kicsit tovább nyújtást és nagyobb mozgástartomány elérését.

A Bikram jóga 2013. évi tanulmánya azt találta, hogy 8 hét után a jóga résztvevői nagyobb rugalmassággal rendelkeznek az alsó hátán, a válla és a hátránya felett, mint a kontrollcsoportban.

2. Több kalóriát éget el

Egy 160 fontos ember kb. 183 kalóriát égethet óránként a hagyományos jógával. A hőforrás még több kalóriát égethet el.

A Colorado Állami Egyetem kutatói szerint a 90 perces Bikram jóga ülésen a férfiaknál 460 kalcium-fogyasztás és a nőknél 330 kalóriát lehet égetni.

A forró jóga, még ha nem is annyira intenzív, mint a Bikram, több kalóriát éget el, mint egy hagyományos jóga edzés.

3. Építi a csontsűrűséget

A súlyának a jóga póz során történő támogatása elősegítheti a csontsűrűség növelését . Ez különösen fontos az idősebb felnőttek és a premenopauzális nők esetében, mivel a csontsűrűség csökken az öregedéskor.

A bikram-jógában öt éven keresztül részt vevő nőkről készített 2014. évi tanulmány megállapította, hogy a premenopauzális nők megnövekedett a nyaka, a csípő és az alsó rész csontsűrűsége.

Ez arra késztette a tanulmány szerzőit, hogy azt gondolják, hogy a Bikram jóga hatékony módszer lehet a nők csontritkulás kockázatának csökkentésére.

4. Csökkenti a stresszt

Sokan a jógához fordulnak, mint a stressz kezelésének természetes módja.

A stresszes, fizikailag inaktív felnőttek 2018. évi tanulmánya azt találta, hogy a 16 hetes forró jóga program jelentősen csökkentette a résztvevők stressz szintjét.

Ugyanakkor javította az egészséggel kapcsolatos életminőséget, valamint az önhatékonyságot – azt a hitet, hogy uralja a viselkedését és a társadalmi környezetet.

5. Megkönnyíti a depressziót

A jóga közismert technikája a pihenéshez és a hangulat javításához. Az American Psychology Association szerint hasznos terápia lehet a depresszió tüneteinek csökkentésére is.

Ezenkívül egy 23, a jógara, mint a depresszió kezelésére összpontosító tanulmány 2017. évi áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a jóga hatékony módja a depressziós tünetek csökkentésének .

6. Szív-érrendszeri lendületet ad

Különböző jógapozíciók melegítése magas hőmérsékleten sokkal nagyobb kihívást jelenthet a szívében, a tüdőben és az izmokban, mint az alacsonyabb hőmérsékleten végzett ugyanazok a pózok.

Egy 2014-es tanulmány szerint csupán egy forró jóga ülés elegendő ahhoz, hogy a szíve ugyanolyan sebességgel pumpáljon, mint egy eleven séta (3,5 mérföld óránként).

A forró jóga emeli a légzést és az anyagcserét.

7. Csökkenti a vércukorszintet

Bár bármilyen típusú testmozgás hozzájárul az energia elégetéséhez és csökkentheti a véráramban cirkuláló glükóz (cukor) szintjét, a forró jóga különösen hasznos eszköz lehet a 2. típusú cukorbetegség nagyobb kockázatának kitett emberek számára .

Egy 2013. évi tanulmány megállapította, hogy a rövid távú Bikram jógaprogram javította az elhízott idősebb felnőttek glükóztoleranciáját, de kevésbé volt hatással a fiatal, karcsú felnőttekre.

8. Táplálja a bőrt

Az izzadás, és ha ez sok, a forró jóga egyik fő célja.

A meleg környezetben történő izzadás egyik előnye, hogy javíthatja a keringést, oxigén- és tápanyagban gazdag vért hozva a bőrsejtekbe. Ez viszont segíthet táplálni a bőrt belülről.

Biztonsági tippek a forró jóga számára

Ha egészségesek, a forró jóga általában biztonságos. De a legtöbb testmozgáshoz hasonlóan vannak bizonyos biztonsági óvintézkedések, amelyeket szem előtt kell tartani.

  • A dehidráció a forró jóga fő problémája. A forró jóga előtt, alatt és után iszhat vizet. Az alacsony kalóriatartalmú sportitalok szintén segíthetnek a forró jóga edzés során elvesztett elektrolitok helyreállításában.
  • Bizonyos korábban fennálló egészségügyi feltételek hajlamosabbak lehetnek arra, hogy meleg helyiségben távozzanak. Ez magában foglalja a szívbetegség , cukorbetegség, artériás rendellenességek , anorexia nervosa , és korábban a ájulás .
  • Ha alacsony vérnyomása vagy alacsony vércukorszintje van , hajlamos lehet szédülésre vagy fejfájásra a forró jógával. Kérdezze meg orvosát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a forró jóga biztonságos-e az Ön számára.
  • A terhes nőknek meleg jóga kipróbálása előtt konzultálniuk kell orvosával.
  • Ha a múltban hőérzékenységi problémái vannak, érdemes ragaszkodni a normál hőmérsékleten végzett jógához.
  • Azonnal hagyja abba, ha szédül, fejfeled vagy émelyg. Hagyja a helyiséget és pihenjen hűvösebb környezetben.

Hogy kezdjed

Ha még nem végzett jógát, előbb kipróbálhatja a rendszeres jóga órát, hogy kiderüljön-e az oktató és a stúdió kényelmesen. Míg ott van, kérdezze meg a forró jógaórákat és arról, hogy vannak-e olyan órák, amelyek kezdőknek szólnak.

Érdemes lehet kipróbálni néhány különféle jógastúdiót, mielőtt elkötelezné magát egy mellett. Kérdezze meg, hogy a jóga stúdió ingyenes vagy kedvezményes próbaórákat kínál-e, így láthatja, hogy ez a megfelelő az Ön számára.

Ha készen áll egy próbára forró jógával, vegye figyelembe az alábbi tippeket az induláshoz:

  • Viseljen könnyű, lélegző szöveteket , amelyek eltávolíthatják az izzadságot.
  • Hozzon egy törülközőt a jógaszőnyege fölé , amely kissé csúszósá válhat, ha megkezdi az izzadást. Extra törülközőt is hozhat az arcához és a kezéhez.
  • Fontolja meg a speciális kesztyűket és zoknit , amelyek jobb tapadást biztosítanak egy forró jóga stúdióban.
  • Hozzon egy nagy, szigetelt vizes palackot, amelyet hideg vízzel tölthet be, és belemehet kortyjába a forró jógaprogram során.

Alsó vonal

A forró jóga nem mindenki számára megfelelő. De ha élvezi a rendszeres jógát, és fokozatosan akarja fokozni, akkor ez lehet az, amit keres.

A forró jóga számos előnnyel rendelkezik mind elme, mind a test számára. Segít kalóriák elégetésében, a csontsűrűség növelésében, javítja a szív- és érrendszeri képességét, és javíthatja rugalmasságát. Segíthet a depresszió enyhítésében és a stressz csökkentésében.

Ha bármilyen egészségügyi problémája van, beleértve a szív- vagy érrendszeri problémákat, cukorbetegség, anorexia nervosa, kórtörténetében ájulást vagy hő intoleranciát forduljon előtte, mielőtt forró jógakezdeményezne.