Hur man fixar en hal yogamatta

Home » Review » Yoga Basic » Hur man fixar en hal yogamatta

 Hur man fixar en hal yogamatta
När du äntligen göra stora språnget att äga en egen yogamatta, kan det vara mer än en liten besvikelse att upptäcka att din så kallade klibbig matta har ingen dragkraft alls. Bortsett från att vara irriterande om du verkligen halka på mattan, kan du skada dig själv. Det finns några effektiva sätt att bryta i din nya matta, men innan du vidtar åtgärder är det viktigt att veta vilken typ av matta du har.

Vilken typ av Mat ska du använda?

De flesta hala-när-nya yogamattor är av grundläggande PVC sorten, som en Gaiam matta från Target. Även premium PVC-mattor såsom Manduka PRO kan vara hala i början. Detta är särskilt frustrerande eftersom det känns som om du just betalat $ 100 för en matta utan grepp alls.

Gummi, TPE, och polyuretanmattor tenderar att inte ha samma initiala halhet som PVC sådana. I själva verket är bra grepp från get-go en stor bock i plus kolumnen för dessa typer av mattor. Om glidning på mattan är ett stort problem för dig. kanske du vill undersöka en av dessa alternativa material när det är dags att uppgradera. Gummimattor inkluderar Jade Harmony och Manduka Eko, TPE mattorna är tillverkade av Kulae och andra, och gummi / polyuretan hybrider erbjuds av Lululemon och Liforme. Dessa typer av mattor har den ytterligare fördelen av att vara biologiskt nedbrytbara, till skillnad från PVC. Om du känner dig förvirrad om alternativen, kan vår jämförelsetabell hjälpa.

Vad ska man göra

Om du redan har en PVC matta, misströsta inte! Den största skillnaden mellan den nya skinande ren mattan och slitna version från ditt gym är uppenbar: din matta måste bäras ner lite. Du kan påskynda åldrandet genom att tvätta din matta med vatten. Tunna PVC-mattor (som du kan enkelt fälla ihop, dvs inte Manduka PRO) kan även dra nytta av en körning genom tvättmaskinen milda cykel. Ingen tvål är nödvändigt och se till att du tillåter gott om tid för att lufttorka. Eftersom yogamattor är absorberande, att få dem helt torr kan ta upp till flera dagar. Fortsätt använda din säng och det kommer snart att få en slip-fri yta.

Om du har verkligen svettiga handflator eller fötter som orsakar dig att glida, kan du behöva använda en handduk med din matta. Placera en vanlig handduk över framsidan av din matta kan vara allt som behövs. Du kan använda den för att torka händerna eller placera handflatorna på handduken när du gör poser som nedåtriktade hund. Se bara till att handduken är på mattan så att den inte glider. Om du fortsätter att halka, titta in en anti-slip produkt som Yogitoes Skidless handduken. Denna typ av tvättbara, absorberande handduk är avsedd att användas över din yogamatta för extra dragkraft och är särskilt populär för varma yoga praxis.

Vad man inte ska göra

Det finns några ganska dåliga råd där ute om hur man kan bryta i mattan. Använd inte äppelcidervinäger, vilket är en stark syra, för att behandla eller tvätta matta. Solljus och salt kommer att bryta ner gummi, TPE, och polyuretan, och kommer förmodligen inte att göra mycket bra, även för en PVC matta.