Hur man gör Ardha Matsyendrasana Och vad är dess fördelar

Home » Review » Yoga Basic » Hur man gör Ardha Matsyendrasana Och vad är dess fördelar

Hur man gör Ardha Matsyendrasana Och vad är dess fördelar

Ardha Matsyendrasana, Halv Sagan om fiskar Pose, Halv Spinal Twist Pose eller Vakrasana är en asana. Sanskrit: अर्धमत्स्येन्द्रासन; Ardha – Hälften, Matsyendra – Kung av fisken, Asana – Pose; Uttalas som: are-dah MAT-se-en-DRAHS-anna

Detta asana är uppkallad efter yogi Matsyendranath. Namnet är taget från sanskrit orden Ardha “, vilket betyder halv ‘Matsya’, vilket innebär att fisken ‘Indra’, som står för en kung, och asana, vilket betyder hållning. Detta asana kallas också Vakrasana. ‘Vakra’ organ tvinnade i sanskrit. Några andra namn för denna asana inkluderar Half Sagan om Fiskar Pose och Half Spinal Twist. Det är en sittande spinal twist och har en hel del varianter. Denna pose är en av de 12 grundläggande asanas som används i Hatha Yoga program.

Vad du bör veta innan du gör detta Asana

Detta asana måste praktiseras antingen första sak på morgonen eller åtminstone fyra till sex timmar efter en måltid. Din mage och tarmar måste vara tom när du tränar denna asana. Maten måste brytas ned så att det finns tillräckligt med energi för att förbruka under praktiken.

Hur man gör Ardha Matsyendrasana

 • Nivå: Grundläggande
 • Stil: Hatha Yoga
 • Längd: 30 till 60 sekunder
 • Repetition: Gör det på höger sida och sedan till vänster
 • Sträcker : Höfter, axlar, nacke
 • Stärker: Spine, matsmältningssystemet, Urinary System, Reproduktionsorgan

Hur man gör Ardha Matsyendrasana

 1. Sitt upprätt med benen utsträckta. Se till att dina fötter är placerade tillsammans och din ryggrad är absolut upprätt.
 2. Nu, böj vänster ben så att hälen på vänster fot ligger intill den högra höften. Du kan också hålla vänster ben utsträckt om du vill.
 3. Sedan placera höger ben bredvid vänster knä genom att ta den över knäet.
 4. Twist din midja, nacke och axlar till höger och ställ blicken över höger axel. Se till att din ryggrad är upprätt.
 5. Det finns många sätt du kan placera dina armar för att öka och minska stretch. Men för att göra det enkelt, kan du placera höger bakom dig, och den vänstra handen på höger knä.
 6. Håll posen några sekunder, ungefär 30 till 60 när du andas långsamt, men ändå djupt.
 7. Andas ut och släpp höger, och sedan i midjan, bröstet, och slutligen halsen. Koppla av när du sitter rakt.
 8. Upprepa stegen på andra sidan, och sedan andas ut och komma tillbaka till fronten.

Försiktighetsåtgärder och kontraindikationer

Nu när du vet hur man gör halv spinal twist pose, låt oss ta en titt på några punkter av försiktighet måste ha i åtanke när du gör detta asana.

 1. Detta asana måste undvikas under graviditet och menstruation eftersom det innebär en stark twist på buken.
 2. Personer som nyligen har genomgått buken, hjärtat eller hjärnan operationer, inte bör utöva denna asana.
 3. De med ett bråck eller magsår måste göra detta asana försiktigt och under överinseende av en certifierad yogainstruktör.
 4. Människor som har ett mindre diskbråck problem kommer att gynnas av denna asana. Men de måste göra det under överinseende, och med en läkares godkännande. Om du har en allvarlig spinal problem eller en allvarlig diskbråck problem, är det bäst att undvika detta asana.

Nybörjar Tips

De många handen variationer i denna pose kan göra det ganska svårt för nybörjare att anpassa sig. Först av allt, se till att du sitter på en filt och utöva denna pose. Därefter innan du försöker handen och armen variationer bara svepa en arm runt den upphöjda ben och krama låret till din torso. Med lite övning kan du börja försöka andra varianter.

Advanced Pose Variationer

Detta är en avancerad pose kan du försöka fördjupa stretch.

 1. Om dina höfter och ryggrad är flexibel nog, kan du ta det övre vänstra arm på utsidan av det övre högra låret.
 2. Att hålla benen placerade som de borde vara, andas och vänder blicken till höger.
 3. Lean bort från övre delen av låret, och böj vänster armbåge så att den pressar mot utsidan av det övre högra låret.
 4. Nu, gosa din torso mot låret och arbeta övre vänstra arm på det yttre benet tills baksidan av skulder pressar mot knäet.
 5. Låt din armbåge vistelse böjd och hand upp mot taket. Lean in för att bilda en liten övre delen av ryggen böj. Skulderbladen måste vara fast mot ryggen. Se till att du lyfter den främre delen av din torso genom den övre bröstbenet.

Fördelarna av den halva Spinal Twist

Dessa är några fantastiska fördelar med Ardha Matsyendrasana.

 • Detta asana gör ryggraden mer flexibel. Det toner spinal nerver och förbättrar det sätt på vilket ryggmärgsfunktionerna.
 • Detta asana hjälper till att sträcka ut musklerna på ena sidan av kroppen medan komprimera musklerna på den andra sidan.
 • Detta asana hjälper till att lindra stelhet och ryggont från mellan kotorna.
 • Detta asana hjälper till att bota en diskbråck.
 • Att få in en twist massage bukorganen, därför ökar magsafter och öka funktion i matsmältningssystemet.
 • Detta asana hjälper till att massera och stimulera bukspottkörteln, och därmed hjälper dem som lider av diabetes.
 • Detta asana hjälper till att reglera utsöndringen av både adrenalin och galla.
 • Den asana hjälper till att lindra stress och spänningar som är fångade i ryggen.
 • Det bidrar också till att öppna upp bröstet och öka tillförseln av syre till lungorna.
 • Det bidrar till att lossa lederna vid höften och även släpper stelhet.
 • Det ökar cirkulationen av blod, renar blodet och avgiftar inre organ.
 • Detta asana ökar blodcirkulationen till bäckenområdet, vilket ger näring, blod och syre och förbättra hälsan hos reproduktionssystemet samt urinvägarna.
 • Detta asana hjälper också till att bota urinvägsinfektioner.
 • Detta asana är också fördelaktigt för menstruationsrubbningar.

Vetenskapen bakom Vakrasana

Efter en tuff, krävande träningspass kan en twist som Ardha Matsyendrasana vara mycket avkopplande. Men denna pose också stärkande och har en hel del fantastiska fördelar. Så låt inte själv bli alltför självbelåtna som du gör detta asana. Att få in i pose är lätt, men den verkliga godhet är i verkan vridning. När du kontrakt din torso muskler och långsträckt och rotera din ryggrad samtidigt fördjupa dina andetag, du mycket nytta.

Var medveten och arbeta mot att få fördelarna med Ardha Matsyendrasana steg för steg. Detta asana hjälper dig sträcka på ytter höfter och lår. Det öppnar också upp på framsidan av dina axlar och bröst som det bygger styrka längs sidorna av kroppen. Den vridning kommer att hålla din ryggrad frisk som det pressar och återfuktar den svampiga skivor som ligger mellan kotorna. Dessa tenderar att bli komprimerad som du ålder.

Försök att undvika slouching och slumping under denna asana – det kommer att begränsa graden av spinal rotation att du är kapabel till. För en djup twist måste du förlänga din ryggrad och göra tillräckligt med utrymme mellan kotorna. Använd dina andetag att fördjupa sträckor. Andas in och förlänga dig själv och andas ut och vrid djupare.

Om detta asana praktiseras med engagemang, kan denna djupa twist konfrontera verkligheten och låta dig veta vad som verkligen händer i ditt höfter, rygg, och även ditt sinne. Det låter dig ta hänsyn till en uppsvälld mage, och även om din andedräkt är strypt eller muskler är stela.

förberedande Poses

Baddha Koṇāsana
Janusirsasana
Virasana
Bharadvaja s Twist
Supta Padangusthasana

Uppföljning Poses

Paschimottanasana
Janusirsasana

Att få din kropp i en djup twist som denna asana är inte bara bra, utan också avkopplande. När du släpper twist, vet du vad du känner mentalt, fysiskt och känslomässigt.