Hur man gör Matsyasana Och vad är dess fördelar

Home » Review » Yoga Basic » Hur man gör Matsyasana Och vad är dess fördelar

Hur man gör Matsyasana Och vad är dess fördelar

Matsyasana eller fisk Pose är en asana. Sanskrit: मत्स्यासन; Matsya – Fisk, Asana – Posture; Uttalas som – MOT-se-AHS-anna

När du ser tillbaka, hinduisk mytologi säger att Matsya var en inkarnation av Lord Vishnu, upprätthållare av universum. Det sägs att jorden hade blivit korrupt, och en översvämning skulle tvätta bort jorden. Vishnu donned avataren av en fisk som kallas Matsya och transporteras alla vise säkerhet, vilket garanterar alla sin visdom bevarades. Detta asana syftar till att vara fokuserad och motståndskraftig när du känner ur balans, precis som Matsya slog denna balans mellan jorden och havet.

Vad du bör veta innan du gör Matsyasana

Det är viktigt att se till att dina tarmar och mage är tom innan du utför denna asana. Det kan vara en bra idé att ge en lucka på ett par timmar mellan din sista måltid och motion. Detta kommer att ge tillräckligt med tid för din mat att smälta väl. Detta asana fungerar bäst när de utförs på morgonen, men du kan öva det på kvällen också.

Nivå: Enkel
Stil: Hatha Yoga
Varaktighet: 30 till 60 sekunder
Upprepning: None
Sträcker: Halsen, Navel, Psoas stor muskel (höftböjarmuskelaturen), framsidan av halsen, muskler (interkostaler) mellan ribborna
förstärker: Muskler av övre delen av ryggen, nacken

Hur man gör Matsyasana

 1. Ligga platt på rygg, vilket gör att benen är tillsammans, och händerna placeras bekvämt bredvid din kropp.
 2. Placera handflatorna under dina höfter så att handflatorna är vända mot marken. Nu, ta med armbågarna närmare varandra, placera dem nära till midjan.
 3. Korsa benen så att dina fötter korsar varandra på din mitten och låren och knäna placeras plant på golvet.
 4. Andas in och lyft bröstet upp så att huvudet är också lyfts och din krona vidrör golvet.
 5. Se till att vikten på din kropp är på armbågarna och inte på huvudet. Som bröstet lyfts, lätt tryckskulderbladen.
 6. Håll positionen bara tills du är bekväm. Andas normalt.
 7. Andas ut och släpp position, lyfta huvudet först, och sedan släppa bröstet till marken. Reda ut benen och slappna av.

Försiktighetsåtgärder och kontra

 • Det är bäst att undvika detta pose om du lider av högt eller lågt blodtryck.
 • Dessutom är patienter med sömnlöshet och migrän ombedd att avstå från fisken Pose.
 • Om du har haft en ryggskada, är det starkt rekommenderat att du undvika detta asana.

Nybörjar Tip

Som nybörjare är det möjligt att du kan känna en stam i halsen när du börjar träna detta asana. För att undvika detta kan du antingen något lägre bröstet, eller sätta en vikt filt under huvudet tills du känner dig bekväm i denna asana.

pose Variationer

Detta asana kan också göras med benen hålls rak och tårna pekande utåt. Att notch upp det lite, kan du också lyfta benen om sex inches från marken, se tårna pekas.

Om du vill öka sträckningen, placera händerna i Anjali Mudra, istället för att placera dem under skinkorna. För att få dina händer i Anjali Mudra, sträcka på armarna, och låt dina fingertopparna pekar mot taket.

Fördelarna av fisken Pose

Dessa är några fantastiska fördelarna med matsyasana.

 • Detta asana anstiftar absorptionen av näringsämnen. Det sträcker också bröst och hals områden och frigör spänningar i axlar och nacke.
 • Det lindrar andningsproblem eftersom det uppmuntrar rätt typ av andning.
 • Det toner också hypofysen, bisköldkörtlarna och tallkottkörteln körtlar.
 • Det sträcker ryggen och toner det, vilket avlastar stam från ryggen och ryggsmärtor.
 • Det gör också musklerna i övre delen av ryggen och nacken starkare.
 • Det ger höftböjarmuskelaturen och musklerna mellan revbenen en bra sträcka.
 • Musklerna på framsidan av halsen och buken är aktiverade.
 • Halsen och matsmältningsorganen får en bra massage.
 • Detta asana hjälper till att förbättra hållning.
 • Det är känt att förstöra alla sjukdomar, och är särskilt användbart för följande:
  a. Förstoppning
  b. Sjukdomar i andningsorganen
  c. Mild ryggvärk
  d. Trötthet
  e. Ångest
  f. Mensvärk

Vetenskapen bakom Matsyasana

Detta asana är känd för att göra dig fokuserad och motståndskraftig när du känner dig osäker och skakad. I denna asana är benen jordade till den grad att de känner sig djupt grävt i jorden. Detta lyfter bröstet och fördjupar andningen. The Fish Pose gör ryggen och buken starkare och kurvan för halsen fungerar till fördel för sköldkörteln. Liksom alla bakåtbock poser, fungerar denna asana mot ljusnande ditt humör.

De säger att detta asana fungerar som en uppfriskande paus som kommer marken dig och väcka dig. Du kommer att känna strömförande och fulla av liv. Ingen hindrar dig från att göra detta asana i mitten av eftermiddagen! Om du är vid skrivbordet jobb och din ryggrad avrundas medan du sitter hela dagen, kan du skapa rörelser liknar Matsyasana, sitter i din stol, för att vända avtryck av din hållning.

Du kommer inte att behöva ”vakna upp och lukta på kaffet”, om du integrera Matsyasana i ditt dagliga liv. Du kommer att börja leva livet till fullo när du förblir strömförande och fullt levande för varje ögonblick.