Hur man gör Viparita Karani Och vad är dess fördelar

Home » Review » Yoga Basic » Hur man gör Viparita Karani Och vad är dess fördelar

Hur man gör Viparita Karani Och vad är dess fördelar

Sanskrit: विपरीतकरणी; Viparita – Inverterad, Karani – gör; Uttalas som – vip-par-ee-tah bil-AHN-ee.

Den Viparita Karani är en mild inversion och kallas också Inverterad Lake Pose eller benen upp på väggen pose. Det har anti-aging effekter på kroppen, bortsett från en mängd andra positiva hälsoeffekter. Vissa hinduiska skrifterna uppger att Viparita Karani minskar inte bara rynkor utan också håller både ålderdom och död i schack. Detta asana, som är en reparativ pose tillåter blodet att cirkulera till alla delar av kroppen. Därför hjälper det att lindra bara om någon sjukdom.

Vad du bör veta innan du gör Viparita Karani

Du måste se till att hålla magen och tarmarna tom innan du tränar denna asana. Har dina måltider minst fyra till sex timmar innan du gör asana så att maten blir smälta och det finns tillräckligt med energi för dig att satsa under praktiken.
Det är bäst att träna yoga först på morgonen. Men i händelse av att du inte kan arbeta på morgonen, är det okej att praktisera det på kvällen.

Nivå: Grund
Stil: Hatha Yoga
Längd: 5 till 15 minuter
Repetition: Inga
Sträcker: Front torso, nacken, bakben

Hur man gör Viparita Karani

Att vara en reparativ pose, många människor tycker om att använda rekvisita som bolster, kuddar och vikta filtar medan du gör detta asana. Håll en prop du valt bredvid dig medan du gör detta asana. Sedan gör du så här.

 1. Hitta en öppen plats nära en vägg och sitta bredvid det så att dina fötter på golvet, sprids framför dig, och den vänstra sidan av kroppen vidrör väggen.
 2. Andas ut. Ligg på rygg och se till att baksidan av benen trycker mot väggen och att fotsulorna vända uppåt. Det kommer att ta dig lite rörelse för att få bekväm i detta läge.
 3. Placera skinkorna lite bort från väggen eller pressa dem mot väggen.
 4. Se till att din rygg och huvud vilar på golvet. Du kommer att finna att din kropp bildar en 90 graders vinkel.
 5. Lyft höfterna upp och skjut en prop under dem. Du kan också använda händerna för att stödja dina höfter och form som kurvan i nedre delen av kroppen.
 6. Håll huvudet och nacken i en neutral position och mjuka halsen och ansiktet.
 7. Blunda och andas. Håll positionen i minst fem minuter. Frisättning och rulle något sida. Andas innan du sätter upp.

Försiktighetsåtgärder och kontraindikationer

Dessa är några punkter av försiktighet måste du tänka på innan du gör detta asana.

 • Detta asana är en mild inversion, och därför måste det undvikas under menstruationen.
 • Undvika detta asana om du har svåra ögonproblem som glaukom.
 • Om du har allvarliga rygg- och nackproblem, se till att du gör detta asana under ledning av en certifierad yogainstruktör.
 • Om du märker en stickningar i fötterna när du tränar denna asana, böj knäna och röra sulorna, vilket hälarna nära bäckenet.

Nybörjar Tip

Som nybörjare, kan det vara svårt att få inriktnings rätt i denna pose. För detta måste du andas så att huvudet av låret ben är fast tryckt mot väggen. Detta kommer att frigöra din ryggrad, mage och ljumske. Du måste föreställa inhalation ned genom bålen, och skjuta huvudet av låret ben nära väggen. När du andas ut varje gång, låt dina lårben trycker hårdare på väggen och din torso dra bort från väggen.

pose Variation

Om du har tillräckligt med utrymme, kan du sprida dina ben i ett stort ‘V’ när de är mot väggen. Detta kommer att öka sträckningen i ljumsken och låren. Alternativt, för att öka sträckningen, böj knäna och röra sulorna tillsammans. Skjut sedan ytterkanterna av fötterna ner och föra hälarna närmare bäckenet. Skjut dina händer mot toppen av inre lår för att öka sträckningen i ljumsken.

Fördelarna med Inverterad Lake Pose

Dessa är några fantastiska fördelar med Viparita Karani.

 1. Det bidrar till att slappna av trötta, trånga fötter och ben.
 2. Det ger den främre delen av bålen, baksidan av benen och nacken en bra sträcka.
 3. Det lindrar en mild ryggvärk.
 4. Detta är en asana som hjälper till att lugna och lugna sinnet.
 5. Detta asana har terapeutiska fördelar för följande:
  a. Ångest
  B. Artrit
  c. Matsmältningsproblem
  d. Huvudvärk
  e. Högt och lågt blodtryck
  f. Sömnlöshet
  g. Migrän
  h. Mild depression
  i. Sjukdomar i andningsorganen
  j. Urinvägar
  k. Åderbråck
  l. Menstruella kramper
  m. Premenstruellt syndrom
  n. Klimakteriet

Vetenskapen bakom Viparita Karani

Detta asana är en energigivande inversion som lindrar ryggraden, fötter, ben, och nervsystemet. Det ger försiktigt kroppen i ett tillstånd av fullständig avkoppling. Oavsett graden av erfarenhet, kan alla yoga elev göra detta asana. Det sägs att när du tar lite ledigt i dag att vända framåt rörelser agerar, gör, och fullborda, din kropp och hjärna går in i ett tillstånd av ren varelse. Detta gör sinnet att gå in i ett tillstånd av djup meditation. Det lugnar också hjärnan och gör det mer självmedveten.

Det är på grund av dessa lugnande fördelar som detta asana görs vanligen i slutet av yoga regim, precis innan din kropp går in i Shavasana. Men denna asana kan även praktiseras oberoende, och inte som en del av en rutin.

Om du lägger till denna asana till regelbunden motion rutin, din kropp, själ och ande är säker på att vara avslappnad och återställas. Detta asana lyfter omedelbart upp ditt humör efter en lång, tröttsam dag, särskilt om du har varit på fötterna hela dagen. Allt du behöver är fem minuter – du kommer bli förvånad över hur denna enkla asana kommer att vitalisera dig!